Turbulente 12-uursrace eindigt met klasseoverwinning

sep 21, 2022

Bij de première van de 12-uursrace van het Nürburgring Endurance Championship (NLS) beleefde BLACK FALCON een weekend met ups en downs. Uiteindelijk werd de overwinning in het CUP2-AM-klassement en een uitstekende prestatie in de kwalificatie behaald. De race, was verdeeld in twee delen van elk zes uur en werd gereden in twee dagen. Op zaterdag zorgde het weer rond de Nürburgring voor de meest uitdagende omstandigheden. Zware regenbuien werden afgewisseld met droge periodes, de bandenkeuze was daardoor soms een pure gok. Het tweede deel van de race vond plaats op zondag in perfecte omstandigheden.

BLACK FALCON: EAE Porsche 992 GT3 Cup #104 wint CUP2-AM
BLACK FALCON startte met twee Porsche 992 GT3 Cup wagens in het CUP2-AM klassement van de Porsche Endurance Trophy Nürburgring (PETN). De nummer 104 van Mustafa Mehmet Kaya, Gabriele Piana en Mike Stursberg zorgde al in de kwalificatie voor opschudding. Op een drogende baan zette Piana de EAE Porsche op de derde plaats in het algemene klassement, waarmee hij niet alleen alle concurrenten in de CUP2-klasse versloeg, maar ook 12 van de 14 vermeende superieure GT3-auto’s. Bij de start was de Italiaan het snelst en nam zelfs de algemene leiding in de eerste paar bochten en draaide als eerste de Nordschleife op. In de volgende zes uur trotseerde het rijderstrio de wisselvallige omstandigheden en eindigde tijdens het eerste deel van de race op de eerste plaats in de CUP2-AM-klasse. De crew van de #104 bleef ook op zondag foutloos en kwam na 12 uur racen als CUP2-AM winnaars over de finish. Ondertussen beleefden hun teamgenoten in de #103 Cup Porsche, Noah Nagelsdiek, Reinhold Renger en Maik Rosenberg, ups en downs: Kort voor het einde van de eerste helft van de race bevond het trio zich op een veelbelovende tweede plaats in de CUP2-AM-stand, tot de Porsche in de laatste ronde werd geraakt door een GT3-auto en zwaar beschadigd raakte. Met een vooras slepend over de grond, kwam de #103 nog net over de finish. De onderbreking van de race bleek een geluk voor het team, want de auto kon ’s nachts worden gerepareerd. Voor de reparatie tijdens de racepauze, die plaatsvond onder parc fermé-omstandigheden, kreeg de #103 een klassementsstraf en raakte aanvankelijk ver achterop. In de tweede helft op zondag schitterde het trio met een sterke prestatie en maakte ronde na ronde plaatsen goed in het algemeen klassement. Na 12 uur eindigden ze als 4e in het CUP2-AM-klassement, waardoor ze de top-25 van het algemeen klassement bereikten en belangrijke punten verzamelden voor het kampioenschap.

BLACK FALCON Team TEXTAR: Solide dubbelprestatie in felbevochten GT4-klasse
Voor het eerst in dit seizoen startte BLACK FALCON Team TEXTAR met twee Porsche Cayman GT4 RS. De auto met nummer #161 werd bestuurd door Cabell Fisher, Carsten Palluth en Tobias Wahl. In de zusterauto met nummer #162 reden dubbelstarter Fisher, de twee teruggekeerde NLS’ers Alexander Akimenkov en Vasilii Selivanov en Martin Meenen om de beurt. Beide GT4 RS’s racede in de SP10-klasse voor auto’s die voldoen aan het SRO GT4-reglement. Deze klasse werd deels bemand door professionele rijders. De Cayman GT4 RS begon goed aan de race en nestelde zich in de top-5 van het klassement. Het rijderskwartet van nummer #162 reed een foutloze race en kwam na 12 uur als vierde over de finish als beste SP10 Porsche.
Nummer #161 raakte in de eerste helft van de race onder moeilijke omstandigheden van de baan en moest vervolgens een pitstop van 45 minuten maken. Na de extra stop begonnen Fisher/Palluth/Wahl aan een inhaalrace, waardoor ze opklommen naar de vijfde plaats in het klassement.

BLACK FALCON Team IDENTICA: Eindigden met uitstekende prestaties
De vaste rijders van BLACK FALCON Team IDENTICA, Paul Harkema en Tobias Müller, kregen tijdens de 12-uursrace gezelschap van tweevoudig starter Gabriele Piana. Na een fantastische kwalificatieronde van Müller startte de IDENTICA Porsche 992 GT3 Cup (#102) de race vanaf een uitstekende zesde plaats in het algemeen klassement – te midden van de aanzienlijk sterkere GT3-wagens. Na een hectische beginfase, die werd gekenmerkt door wisselende weersomstandigheden, vestigde het IDENTICA-trio zich aan de kop van de klasse en in de top vijf in het algemeen klassement. Met een sterke rijkunsten bouwden Harkema/Müller/Piana een voorsprong van enkele minuten op hun achtervolgers in de CUP2-klasse op. Na ongeveer drieënhalf uur racen raakte de Porsche echter betrokken bij een aanrijding. Een probleem met de aandrijflijn leidde daardoor tot een vroegtijdig einde van de race.

Timo Frings: Hoofd van Motorsport BLACK FALCON
“Sportief gezien was de première van de NLS 12-uursrace een op-en-neergaand verhaal. Met de Cup-auto’s maakten we een paar keer grote indruk, die we ons na het seizoen positief zullen herinneren. In de moeilijkste omstandigheden waren we urenlang sneller dan de meeste GT3-auto’s – dat vind ik zeer opmerkelijk en een uitstekende prestatie van de rijders en het team. Bovendien zijn we nog steeds ongeslagen in de CUP2-AM. Ook de bemanning van nummer #162 kwam zonder incidenten de race door en werd uiteindelijk beloond met de best mogelijke plaats – gezien de sterke concurrentie in de klasse. Helaas hadden we niet het nodige racegeluk met de andere voertuigen. We moesten een uitvalbeurt en ongelukken accepteren. In de laatste drie races van het seizoen willen we opnieuw in de aanval gaan en we kijken nu al uit naar de zevende ronde begin oktober.”