Licht en schaduw bij jubileumeditie van de 24 uur van de Nürburgring

jun 3, 2022

De ADAC 24 uur van de Nürburgring was voor BLACK FALCON waarschijnlijk een van de meest dramatische evenementen van de afgelopen jaren. Bij de jubileumeditie van de uithoudingsklassieker op de Nürburgring behaalde het team uit Meuspath voor 230.000 toeschouwers de tweede plaats in de CUP2-klasse en een uitstekende 16e plaats met de Porsche 992 GT3 Cup #123. Bovendien kwam de Porsche Cayman GT4 RS #85 ondanks twee reparatiestops als zesde over de eindstreep in de SP10-klasse. De twee 992 Cup auto’s met de startnummers #121 en #122 finishten niet na een ongevallen.

BLACK FALCON Team IDENTICA: De sterke comeback eindigt in de ochtenduren
De indrukwekkende prestaties van BLACK FALCON Team IDENTICA bleef bij de 50e editie van de 24-uursrace op de Nürburgring uiteindelijk onbeloond. Paul Harkema, Tobias Müller, Noah Nagelsdiek en Tim Scheerbarth gebruikten de kwalificatiesessie voor de laatste afstellingswerkzaamheden aan hun Porsche 992 GT3 Cup en kwalificeerden zich in het middenveld van de met 11 auto’s sterk bezette klasse, waarbij ze met het nummer 121 reden. In de nachtelijke kwalificatie had het team – net als een groot aantal andere auto’s – een ongelukkig geplaatste gele vlag over het hoofd gezien en kreeg daarom een tijdstraf van twee minuten in de race, evenals de start vanuit de pitstraat. Niet onder de indruk van de moeilijke uitgangspositie, maakten Harkema, Müller, Nagelsdiek en Scheerbarth het nadeel in de eerste uren van de race goed met een zeer sterke rijprestatie. Lange tijd was de IDENTICA Porsche de snelste auto in zijn klasse. Na het vallen van de avond nam de #121 voor het eerst de leiding in CUP2. Hij hield die plaats totdat de race na ongeveer 16 uur abrupt in de vangrail eindigde. Een ongeval in het hogesnelheidsgebied Tiergarten beschadigde de auto en was onherstelbaar. Dankzij de hoge veiligheidsnormen van de Porsche 992 GT3 Cup bleef de coureur ongedeerd.

Team BLACK FALCON: tweede in de zwaarbevochten CUP2 en 16e algemeen klassement
In de CUP2-klasse stuurde BLACK FALCON nog twee Porsche 992 GT3 Cup de race in. De wagen met nummer 123, bestuurd door Ben Bünnagel, Mustafa Mehmet Kaya, Gabriele Piana en Mike Stursberg, kwalificeerde zich als derde in de klasse. Het kwartet reed een foutloze race en was over de hele race snel. Het enige incident, een lekke band, kostte het team iets minder dan vijf minuten en maakte een einde aan hun hoop om de klasse te winnen. In het tweederde deel van de race werd de wedstrijd gedomineerd door wisselvallige weersomstandigheden. Ondanks de moeilijke omstandigheden bleef het kwartet foutloos en kon het in deze fase zelfs een achterstand van enkele minuten inhalen. Uiteindelijk kwam #123 als tweede over de eindstreep in CUP2 met een achterstand van net geen twee minuten op de leiders. Tegelijkertijd behaalde het team een uitstekende 16de plaats in het algemeen klassement, dat meer dan 30 GT3-wagens telde.
Ook de zusterauto met startnummer 122 was lange tijd goed bezig. Peter Ludwig, tweevoudig starter Noah Nagelsdiek, Reinhold Renger en Maik Rosenberg werkten zich in de eerste uren gestaag naar voren en behoorden met hun Porsche 992 GT3 Cup lange tijd tot de top vijf in de klasse. Een ongeval na zonsondergang dwong het #122 kwartet de pits in voor een reparatiepauze. Na ongeveer 45 minuten stuurden de monteurs van BLACK FALCON de 992 Cup weer de baan op om de achterstand in te halen. In het tweederde deel van de race werkte de bemanning van de #122 zich naar de derde plaats in de klasse voordat ze de race na ongeveer 17 uur voortijdig moesten beëindigen als gevolg van een ongeval in het Pflanzgarten-gebied.

BLACK FALCON Team TEXTAR: Over de finishlijn na twee reparaties in de nacht
Het BLACK FALCON Team TEXTAR werd achtervolgd door pech tijdens de 24-uurs race. Het ervaren rijderskwartet van Martin Meenen, Marco Müller, Carsten Palluth en Tobias Wahl kwam op zaterdagmiddag aanvankelijk goed uit de startblokken in de Porsche Cayman GT4 RS CS #85 en was constant snel in het eerste derde deel van de race. Na het vallen van de avond kwam er een einde aan hun, tot dan toe probleemloze rit, toen de Porsche rond 23.00 uur ruw van de baan werd gereden door een snellere auto. De Cayman kwam met zware schade de pitstraat binnen, waar de monteurs van BLACK FALCON onmiddellijk met de reparaties begonnen. Na het vervangen van verschillende onderdelen ging de #85 kort na 1 uur ’s nachts de baan weer op om korte tijd later opnieuw te crashen tijdens een contactmoment in het Dunlop-Kehre-gebied. Het team repareerde de Porsche ook deze keer in recordtijd en stuurde de auto nog voor zonsopgang terug in de race. De equipe legde de resterende racea zonder verdere incidenten af en bleef zelfs tijdens de voortdurend veranderende weersomstandigheden in het laatste derde deel van de race foutloos. Na 24 uur kwam de gehavende Cayman als zesde in zijn klasse over de finish. Aan het einde van de race werd het voertuig echter uit het klassement geschrapt, omdat niet alle coureurs het voorgeschreven minimumaantal ronden hadden afgelegd na de lange reparatiestops.

Timo Frings, Hoofd Motorsport BLACK FALCON:
“De jubileumeditie van de 24-uursrace verliep voor ons niet volgens plan, maar uiteindelijk zijn we toch blij met de tweede plaats in de CUP2-klasse na een chaotische race. Ben, Mehmet, Gabriele en Mike hebben één van de meest turbulente 24h-races van de laatste jaren met een perfecte prestatie doorstaan en behaalden – zeker gezien de sterke concurrentie en de lekke band – een sterk resultaat. Bovendien kwamen ze over de finish zonder ook maar één krasje op de auto – iets wat maar weinig teams kunnen claimen.
Een groot compliment gaat naar onze monteurs die ’s nachts maar liefst drie grote schades hebben gerepareerd en daarmee waarschijnlijk hun zwaarste 24-uursrace hebben meegemaakt. We gaven nooit op en uiteindelijk finishten we met de Cayman ondanks twee ongelukken – veel dank aan iedereen die erbij betrokken was!”

Alexander Böhm, algemeen directeur BLACK FALCON:
“BLACK FALCON’s 17e deelname aan de 24-uursrace van de Nürburgring had niet dramatischer en emotioneler kunnen verlopen. Vanuit sportief oogpunt ging het zeker niet goed. We begonnen de race heel sterk en lagen lange tijd in veelbelovende posities. Helaas ontbrak het ons aan het nodige racegeluk in het middelste derde deel van de race. Ondanks de vele tegenslagen heeft het team uiteindelijk toch het maximale uit de race gehaald. Daarnaast zorgde ons evenemententeam voor veel blije gezichten, voor het eerst sinds 2019 konden we meer dan 200 gasten verwelkomen in de BLACK FALCON Tower Lounge. Mijn dank gaat dan ook uit naar onze coureurs, partners en alle medewerkers in de pit en lounge. Ook dit jaar zorgden de talrijke fans rond de Nordschleife weer voor de onmiskenbare sfeer die we in 2020 en 2021 zo erg hadden gemist. De Nürburgring 24h Race is en blijft een groot autosportavontuur dat niemand van ons zou willen missen.”